Kanelcheesecake med körsbärskompott

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 4 timmar

Supergod cheesecake med en subtil smak av kanel, kanske något nytt på julbordet :)

Ingredienser

  • Cheesecake
  • 150 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 400 g Philadelphiaost
  • 1 vaniljstång
  • 1 krm mald kanel
  • 2½ dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Körsbärskompott
  • 200 urkärnade körsbär, färska eller frysta
  • ½ dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • Alternativt 100 g färdig körsbärssylt samt 1-2 krm kanel
  • Instruktioner

    1. Mixa kexen i en matberedare, blanda sedan i smöret och kör till en smulig massa. Bred ut ett jämnt lager i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
    2. Vispa grädden. Öppna vaniljstången med en kniv och skrapa ur fröna, blanda med Philadelphiaosten, florsocker och kanel till en jämn och tjock smet.
    3. Vänd ner den vispade grädden i ostblandningen, börja med 1/3 och tag sedan resten.
    4. Bred ut blandningen i formen, gärna med en varm stekspade, och kyl sedan kakan i minst 3-4 timmar.
    5. Körsbärskompott: Smält sockret i en kastrull, det ska få en ljusgul färg. Häll i körsbären och lägg i kanelstången, koka tills sockret löst sig och kokat bort. Servera sedan med cheesecaken eller låt svalna lite och bred ovanpå kakan innan servering. Obs! Är man lite bekväm, som jag, så kan man med fördel köpa körbärssylt istället. Ta ca 100 g sylt och blanda med 1/2 tsk kanel. Bred sedan sylten över kakan innan servering. Snyggt, enkelt och gott!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben