Ger en liten sats päronmarmelad smaksatt med rom. Jag har använt vanlig ljus rom, men man kan även använda päronkonjak istället. God att ha till ostbrickan.
Ingredienser
3 st Williamspäron, 250 g päronkött
Saft av 1/2 citron
2 cl ljus rom
3/4 dl strösocker
3/4 dl syltsocker
1 msk vatten
Instruktioner
Skala och dela päronen i bitar. Häll på citronsaft och rom.
Värm socker och vatten i ca 3 minuter på hög värme utan att röra tills sockret vitnar.
Häll karamellen över päronen och blanda. Värm allt på hög värme under ständig omrörning i ca 15-20 minuter.
Gör marmeladprovet: Häll lite marmelad på ett kallt fat och dra med en sked genom den. Stelnar marmeladen och den inte flyter ihop igen är den klar.
Krossa till sist frukten i kastrullen med gaffel eller potatiskross.
Häll genast upp den färdiga marmeladen på rena varma glasburkar och sätt på tättslutande lock. Förvaras sedan kallt.