Kardemummakaka med björnbärskompott

En lättbakad kaka med björnbärskompott och grädde som blir till fint eftermiddagsfika.

Ingredienser

  • Kakan
  • 2 msk hel kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl råströsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1½ dl filmjölk
  • 1 msk pärlsocker
  • Björnbärskompott
  • 1 dl socker
  • Saft och skalremsor från 1 tvättad citron
  • 1 pkt frysta björnbär, 250 g
  • Till servering
  • 3 dl vispgrädde, lättvispad
  • Till garnering
  • Florsocker
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Kakan: Smörj och bröa en rund kakform.
    3. Stöt kardemumman grovt i en mortel. Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma.
    4. Skär smöret i små kuber och finfördela det i den torra blandningen. Blanda i filmjölk och häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda kakan 30 min i nedre delen av ugnen.
    5. Kompotten: Koka socker, citronsaft och citronskal i ett par minuter till lite sirapsliknande konsistens. Lägg i björnbären och låt puttra ett par minuter till. Ta av från värmen och låt svalna.
    6. Sikta över lite florsocker och dekorera gärna med citronmeliss.
    7. Servera kakan med lättvispad grädde och björnbärskompotten.

    Liknande recept

    4.2
    45 min
    8-10
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben