Kardemummatårta med rabarberkompott och jordgubbsgrädde

En riktig sommartårta med goda smakkombinationer!

Ingredienser

  • Kardemummabotten
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl filmjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ tsk kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Rabarberkompott
  • 300 g rabarber
  • 1 msk vatten
  • 3-4 msk socker
  • Jordgubbsgrädde
  • 1 dl jordgubbar, mosade
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, 22 cm i diameter.
    2. Kardemummabotten: Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Blanda filmjölk, vaniljsocker och kardemumma. Vispa ner i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd snabbt ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan är gyllene och börjar släppa från formens kanter. Prova med en sticka. Ta ut och låt svalna i 10-15 minuter. Lossa och låt kakan svalna under en bakduk.
    3. Rabarberkompott: Skala och skiva rabarbern tunt. Lägg i en kastrull. Häll på vattnet och koka mjukt under lock i ca 5 minuter. Tillsätt socker och koka ca 2 minuter. Smaka av. Låt kallna.
    4. Jordgubbsgrädde: Mixa eller mosa jordgubbarna. Vispa ihop de andra ingredienserna. Vänd ner jordgubbsmoset.
    5. Montera tårtan. Skär bottnarna i två. Bred ett lager rabarberkompott mellan bottnarna. Lägg på översta bottnen och bred eller spritsa jordgubbsgrädden över. Garnera med färska jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben