Karibisk grön fisk- och skaldjurssoppa

Serverar: 4-6 portioner

Oj, så god! Bra bjudsoppa.

Ingredienser

  • 150 g medelstora, skalade räkor
  • 200 g fasta, vita fiskfiléer i bitar
  • 3/4 tsk malda korianderfrön
  • 1/4 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk chilipasta (eller efter smak)
  • 3 msk nypressad citron
  • 1 msk smör
  • 1 halverad och tunt skivad gul lök
  • 2 stora, fint skivade purjolökar
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 stor tärnad potatis
  • 12 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 250 g färsk spenat
  • 1 1/4 dl kokosmjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Lägg räkorna och fisken i en skål tillsammans med en marinad av koriander, spiskummin, chilipasta och pressad citron. Låt marinaden stå.
    2. Smält smöret i en stor kastrull på medelvarm platta. Tillsätt purjolök och lök och fräs under lock i 10 minuter, tills de är mjuka. Rör om då och då. Lägg i vitlöken och fräs i ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt potatis och buljong, plus lite salt om buljongen är osaltad. Koka upp, minska värmen och småkoka försiktigt under lock i 15-20 minuter, tills potatisen är mjuk.
    3. Blanda i spenaten och koka utan lock i ca 3 minuter eller tills spenatbladen är slaka. Låt soppan svalna något och häll över den i en mixer eller matberedare och kör till slät puré, i omgångar om det behövs. (Med matberedare: sila bort spadet och spara det. Kör de fasta ingredienserna till puré med lite av spadet och blanda sedan med resten av vätskan.)
    4. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt kokosmjölken. Lägg i fisken och räkorna tillsammans med marinaden. Sjud under omrörning tills fisken är genomkokt.
    5. Variation: Blanda spenaten med en handfull korianderblad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben