Karljohan- och trattkantarellsoppa

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Jättesmarrig svampsoppa av Alexandra Zazzi. Passar bra att servera som förrätt i glas tillsammans med en liten chevreost till och en bit bröd.

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja
  • 2 schalottenlökar, små
  • 2 dl karljohanssvampar, torkade, blötlägg minst 30 min
  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk konc vilt- och kantarellfond, färdig på flaska
  • 2 msk maizena majsstärkelse, för såsredning
  • 2 dl vitt vin
  • Salt
  • Peppar
  • 150 g sidfläsk, fint tärnad
  • 2 dl trattkantareller, färska
  • Smör
  • Vattenkrasse, till garnering
  • Instruktioner

    1. Krama ur Karl-Johan svampen efter blötläggningen, skölj en gång.
    2. Finhacka löken och låt brynas lite med oljan, lägg i den urkramade svampen. Rör om och häll i grädden. Låt soppan sjuda i 15 minuter, rör om då och då.
    3. Knaperstek sidfläsket och låt rinna av på hushållspapper.
    4. Fräs upp trattkantarellerna med lite smör, salta och peppra och ställ undan.
    5. Häll mjölk och fond i soppan. Låt sjuda upp, red med maizena, häll i vinet och låt sjuda i 3–4 minuter, smaka av med salt och peppar.
    6. Häll upp i muggar (håller värmen längre om du dessutom sköljt dem i hett vatten innan) strö över trattisar, sidfläsk och krasse.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben