kikärtssoppa - supersoppan

Serverar: 4 portioner

God, nyttig soppa som man kan göra massvis portioner av och som sedan är lika god att värma eller tina.

Ingredienser

  • 2 burkar eller 800g kokta kikärter
  • ½ -1 kruka färsk basilika
  • 1 stor gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 ½ tsk spiskummin, mald
  • 3 -4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater (eller 1 brk + 4 färska tomater)
  • 4 msk tomatpuré
  • ½ -1 msk salt
  • (½ -1 msk socker)
  • Saften från ½ citron (el koncentrat)
  • 5 dl vatten
  • (tabasco)
  • Krydda med peppar (ev mer salt)
  • Instruktioner

    Hacka basilikan o löken. Fräs löken i 2 msk olja i en stor kastrull i ett par minuter. Lägg i basilikan och spiskummin, fortsätt fräsa i några minuter till. Pressa i vitlöken och lägg i tomaterna (skurna i delar)/tomatkrosset. Blanda i tomatpuré, salt + ev socker.Koka upp och koka lätt under lock i en kvart. Rör då och då. Skölj kikärtorna i ett durkslag. Mixa hälften (jag mixar typ 70%) med en stavmixer tillsammans med 2 msk olivolja, salt o peppar. Blanda ner kikärtsmoset i kastrullen o häll i citronsaften. Häll i vattnet och de hela kikärterna. Koka soppan ytterligare en kvart på svag värme. Rör ibland. Smaka av med salt o peppar o ev tabasco.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben