En lätt, fransk vaniljkräm tillsammans med saftig, grön kiwi blir fantastiskt gott i en paj med nyttig fullkornsdeg.
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
2½ dl fullkornsmjöl
125 g smör eller margarin
½ dl naturell lättyoughurt
Fyllning
1 vaniljstång
2 ägg
½ dl vaniljsocker
1 dl matlagningsgrädde
3 tsk gult majsmjöl
7 mogna kiwifrukter
4 tsk florsocker till serveringen
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och kylt matfett till en smulig deg. Tillsätt youghurt och knåda ihop till en jämn deg. Lägg degen på en mjölad yta och tryck ut den till en jämn rund platta. Slå in degen i plastfolie, kyl i 30 minuter.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en form, 24 cm i diameter, med degen. Ansa kanterna och stick hål i botten med en gaffel.
- Lägg vaniljstången i lite hett vatten. Vispa ihop de två äggen lätt. Vispa ner socker, matlagningsgrädde och majsmjöl. Ta upp vaniljstången ur vattnet och dela den på längden. Skrapa ur vaniljkornen med en kniv och vispa ner dem i smeten.
- Skala kiwifrukterna och skär dem i skivor. Lägg kiwiskivorna över varandra i cirklar så att de täcker hela pajbottnen. Häll över vaniljsmeten och jämna ut den. Ställ in den i ugnen tills fyllningen är fast, ca 30-35 minuter. Servera pajen varm eller kall. Sikta över florsocker precis före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (0)