Kiwi- och vaniljpaj

Serverar: 8 portioner

En lätt, fransk vaniljkräm tillsammans med saftig, grön kiwi blir fantastiskt gott i en paj med nyttig fullkornsdeg.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 2½ dl fullkornsmjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • ½ dl naturell lättyoughurt
  • Fyllning
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • ½ dl vaniljsocker
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 tsk gult majsmjöl
  • 7 mogna kiwifrukter
  • 4 tsk florsocker till serveringen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och kylt matfett till en smulig deg. Tillsätt youghurt och knåda ihop till en jämn deg. Lägg degen på en mjölad yta och tryck ut den till en jämn rund platta. Slå in degen i plastfolie, kyl i 30 minuter.
    2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en form, 24 cm i diameter, med degen. Ansa kanterna och stick hål i botten med en gaffel.
    3. Lägg vaniljstången i lite hett vatten. Vispa ihop de två äggen lätt. Vispa ner socker, matlagningsgrädde och majsmjöl. Ta upp vaniljstången ur vattnet och dela den på längden. Skrapa ur vaniljkornen med en kniv och vispa ner dem i smeten.
    4. Skala kiwifrukterna och skär dem i skivor. Lägg kiwiskivorna över varandra i cirklar så att de täcker hela pajbottnen. Häll över vaniljsmeten och jämna ut den. Ställ in den i ugnen tills fyllningen är fast, ca 30-35 minuter. Servera pajen varm eller kall. Sikta över florsocker precis före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben