Små vaniljpajer

Serverar: 10 portioner

Garnera dessa små vaniljpajer med olika färgglada bär eller frukter. Eller servera dem som de är med lite florsocker överst. Mums!

Ingredienser

  • Smördeg
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Fyllning
  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4 stora strimlor citronskal
  • 1 tsk riven muskot
  • Instruktioner

    1. Skär matfettet i bitar och lägg det i en skål. Tillsätt mjöl och socker. Smula ihop degen med fingertopparna. Tillsätt ägg och mjölk och knåda degen. Lägg in degen i kylen och låt vila i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 10 bitar och pressa ut den i 10 formar (6-8 cm i diameter och 2-4 cm höga, t.ex. muffins-, metall- eller folieformar).
    3. Stick hål i bottnen på varje paj med hjälp av en gaffel. Lägg en boll av aluminiumfolie i varje form. Ställ in i ugnen och baka i 10 minuter. Ta bort foliet och baka i ytterligare 5 minuter. Ta ut formarna och låt svalna.
    4. Vispa ihop äggen och vispa sedan ner sockret. Vispa tills smeten är tjock och skummar.
    5. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och lägg ner stång och citronskal i mjölkblandningen. Hetta upp tills det bildas bubblor. Ta upp citronskalet och stången. Skrapa ner vaniljkornen i mjölkblandningen. Sila all smet genom en sil och ner i en bringare. Häll smeten i formarna. Strö över lite muskot. Baka formarna 20 minuter i ugnen. Låt dem svalna i 10 minuter och flytta sedan över pajerna på ett galler. Låt svalna helt.
    6. Förslag till garnering: Siktat florsocker Riven, rostad kokos eller mandelspån Skivade jordgubbar, mandarinklyftor och ett mynta- eller citronmelissblad Spritsad eller droppad glasyr Vispad grädde och bananskivor

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben