Knaprig anka med plommonsås

Serverar: 7 portioner

Jul fin mat, har inte ätit det här. Men jag tänker göra det den 26 dec

Ingredienser

  • 1 st anka , c:a 1,5 kg
  • 2 msk sichuanpeppar och salt
  • salt , (se recept nedan)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • frityrolja
  • Plommonsås
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 250 g mogna plommon
  • 1 1/2 dl thailändsk fisksås , (Nam pla , på flaska)
  • 6 st stjärnaniskapslar , hela
  • 1 dl lime , pressad
  • 2 st kanelstänger
  • Sichuanpeppar och salt
  • 3 msk sichuanpepparkorn
  • 3 msk havssalt
  • Instruktioner

    1. Sichuanpeppar och salt Rosta pepparkornen och saltet i torr stekpanna. Ta den av värmen när pepparkornen knäpper och börjar dofta. Låt svalna, mal allt sen i mortel eller i elkaffekvarn.
    2. Ankan Skölj ankan i kallt vatten. Ta bort synligt fett. Torka den och gnid in den med sichuanpeppar och salt. Lägg den i plastpåse i kylen över natten.
    3. Lägg ankan i en ångkorg eller durkslag över kokande vatten, täck med lock eller folie och ångkoka i ca 1 1/2 tim. tills den är klar och ingen rosa vätska sipprar ut vid stickprov. Ta försiktigt upp ankan ur korgen och låt den rinna av på fat. Låt den kallna något, lägg den sedan i kylen.
    4. Plommonsåsen Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Sjud sakta i ca 5 min. och rör då och då. Tillsätt plommonen, fisksåsen och kryddorna, sjud i 1 min. till. Rör i pressad lime, ta av värmen. Håll såsen varm medan ankan steks.
    5. Ankan (fortsättning) Klyv ankan med vass kniv genom bröstben och rygg. Skär försiktigt köttet från kroppen. Låt det sitta kvar på låren, benen och vingarna. Mjöla köttet, skaka av. Värm frityrolja i en wokpanna tills ytan skimrar. Stek köttet i omgångar, 3 min. åt gången, tills det är ljusbrunt och knaprigt. Lyft upp det med tång, låt det rinna av på hushållspapper och låt det stå varmt i 5 min.
    6. Skiva köttet med förskärare, lägg upp det på ett fat och skeda över den varma plommonsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    evaullabritt 8 januari 2011

    Intressant plommonsås - men varför så mycket socker. Jag gjorde en egen variant utan socker, men med samma kryddning. Jättegott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben