Knaprig tomatgratäng

Serverar: 4 portioner

Här lagas tomater så som man vill ha dem i Italien och Sydfrankrike - under ett läckert och knaprigt osttäcke.

Ingredienser

  • 800 g solmogna fasta tomater
  • 1 msk smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • Några kvistar timjan eller basilika
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 75 g ströbröd
  • 1½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj tomaterna och skär dem tvärs över i centimetertjocka skivor. Smörj en rund, ugnsfast form med ½ tsk matfett och lägg tomatskivorna lite ovanpå varandra i formen. Krydda ordentligt med salt och peppar.
    2. Skala lök och vitlök. Skär löken i fina ringar och tärna vitlöken fint och strö det över tomaterna. Skölj och skaka örtkryddorna torra. Nyp av bladen och strimla dem fint med en vass kniv.
    3. Blanda samman en pasta av parmesanost, ströbröd, örtkryddor och olja och smaka av. Beroende på lagningstid kan parmesanosten vara olika stark. Fördela pastan över tomaterna.
    4. Gratinera 30 minuter i het ugn, tills ostblandningen blivit läckert gyllenbrun.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    20-25
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben