Knaprig kardemummakaka med havregrynstäcke

Serverar: 12 portioner

Det här är en kaka för kardemummaälskaren. Den goda och mjuka kakan döljs under ett läckert och knaprigt täcke av knäckiga havregryn.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 dl mjölk
  • Garnering
  • 50 g smör eller margarin
  • 1½ dl havregryn
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
    2. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma. Rör ner mjölblandningen, matfettet och mjölken i äggvispet. Blanda till en smet.
    3. Smöra och bröa en rund bakform, ca 1½ liter. Häll i smeten. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter.
    4. Gör garneringen. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Rör ner havregryn, strösocker och vaniljsocker i det smälta matfettet.
    5. Ta ut kakan ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Strö garneringen över kakan. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter tills garneringen har fått fin färg.
    6. Låt kakan stå ett par minuter. Stjälp upp kakan med garneringen uppåt. Låt den svalna på galler.

    Liknande recept

    4.2
    45 min
    8-10
    5

    Kommentarer (1)

    mafia 17 oktober 2011

    Den här kakan var jättegod. Alla som ätit den har sagt . " mmmummmms!"

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben