Köttfärsgryta med bönor

Serverar: 4 portioner

Det här är en spännande, mättande gryta för alla som tycker om välkryddad mat. Den görs på nötfärs, tomater, oliver, paprika, äpple, röda och vita bönor och kryddor som nejlikor, vitlök och kanel.

Ingredienser

  • 3 dl röda och vita bönor
  • 1½ liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • Köttfärsgrytan
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 - 4 tomater
  • 1 syrligt äpple
  • 1 paprika
  • 10 gröna oliver
  • 300 g nötfärs
  • 2 msk matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malda kryddnejlikor
  • 1 krm kanel
  • 1 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Servera med bönorna i grytan eller i en skål vid sidan om och kokt ris till.
    2. Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten minst 8 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet.
    3. Lägg bönorna i en kastrull. Tillsätt vatten, salt, löken delad i klyftor, vitlök, kryddnejlikor och lagerblad. Låt bönorna koka på svag värme under lock tills de är mjuka, ca 1½ timme. Sila bönorna.
    4. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomater och äpple i tärningar och strimla paprikan. Dela oliverna i halvor.
    5. Bryn nötfärs, lök och vitlök i olja över svag värme under omrörning tills blandningen är grynig.
    6. Tillsätt tomater, äpple, paprika, oliver, tomatpuré, salt, kryddor och vatten och låt grytan sjuda på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Smaka av.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben