Köttfärspaj med ost- och vallmofrötäcke

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

En annorlunda jättegod variant på köttfärspaj! Prova själv, du blir förvånad.

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 4 ½ dl mjöl
  • 2 krm salt
  • ½-1 dl vatten
  • Fyllning
  • 500 g blandfärs
  • 2 gula hackade lökar
  • 1 brk svamp
  • 1 ½ tsk salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk kinesisk soya
  • 5 msk vanlig senap (t ex Hultbergs)
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl gräddfil eller filmjölk
  • Topping
  • Skivad ost
  • Vita vallmofrön
  • Instruktioner

    1. Knåda ihop pajdegen, eller gör den i en matberedare, låt vila svalt ca 30 min.
    2. Fräs färs, lök och svamp i en gryta. Blanda i kryddor, mjöl, senap, soya och vatten och låt koka ihop. Tag grytan av plattan och blanda i gräddfilen. Obs! Nu får fyllningen inte koka mer.
    3. Tryck ut pajdegen i lämplig form (räcker till 2 små eller 1 stor paj). Förgrädda pajskalet i 225 gr ca 15 min (200 gr ca 10 min om du har varmluftsugn).
    4. Häll i fyllningen. Täck med ett tjockt lager ostskivor och mycket vita vallmofrö. Snåla inte med vallmofröna då de ger pajen sin speciella smak. Grädda i 225 gr ca 20-25 min (200 gr ca 15-10 min om du har varmluftsugn). Servera med en färgglad sallad.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (1)

    Pappisen 10 augusti 2011

    En god och lite annorlunda paj men jag tycker att den hade för mycket smak av sojan, så nästa gång minskar jag till 1 msk. Jag hade färska champinjoner och blå vallmofrön.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben