Köttfärspaj med rotfrukter under osttäcke
En lite större, mycket god och matig köttfärspaj till vardag eller fest. Lite nyttigare också, med fyllning av köttfärs och mycket grovrivna rotfrukter under det gyllengula osttäcket.
Ingredienser
Pajdeg
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 gul lök, stor
2 msk smör
300-350 g köttfärs
4 dl riven palsternacka
2 dl grovriven morot
1-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk timjan
2 ägg
2 dl mjölk
3 dl riven ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader
- Finfördela smöret i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop en deg, (enklast och snabbast med matberedare).
- Tryck ut degen i en ugnsform (medelstor) och låt den vila i 15 minuter.
- Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Riv grönsakerna och lägg åt sidan.
- Hacka löken och stek den mjuk i smör på svag värme.
- Öka värmen och lägg i köttfärsen som smulas sönder med gaffel.
- Blanda ner de rivna grönsakerna i pannan.
- Smaksätt med salt, peppar och timjan.
- Lägg köttfärsröran i pajskalet.
- Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen.
- Strö över osten.
- Grädda i 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat i mitten.
- Ett gott bröd och sallad är gott till.
Liknande recept
Kommentarer (0)