Köttfärspaj med rotfrukter under osttäcke

Serverar: 4-6 portioner

En lite större, mycket god och matig köttfärspaj till vardag eller fest. Lite nyttigare också, med fyllning av köttfärs och mycket grovrivna rotfrukter under det gyllengula osttäcket.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 gul lök, stor
  • 2 msk smör
  • 300-350 g köttfärs
  • 4 dl riven palsternacka
  • 2 dl grovriven morot
  • 1-2 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Finfördela smöret i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop en deg, (enklast och snabbast med matberedare).
    3. Tryck ut degen i en ugnsform (medelstor) och låt den vila i 15 minuter.
    4. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
    5. Riv grönsakerna och lägg åt sidan.
    6. Hacka löken och stek den mjuk i smör på svag värme.
    7. Öka värmen och lägg i köttfärsen som smulas sönder med gaffel.
    8. Blanda ner de rivna grönsakerna i pannan.
    9. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
    10. Lägg köttfärsröran i pajskalet.
    11. Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen.
    12. Strö över osten.
    13. Grädda i 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat i mitten.
    14. Ett gott bröd och sallad är gott till.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2
    4.7
    1 h 30 min
    4-6
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben