Köttfärssoppa med ingefära och citrongräs

Serverar: 6 portioner

Kanske lockar det med en smakrik soppa så här i hösttider.

Ingredienser

  • 15 g glasnudlar
  • 225 g köttfärs
  • 2 finhackade salladslökar + 2 mycket tunt skivade
  • 4 msk thailändsk fisksås
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 dl långkornigt ris
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1.75 dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 2 mycket finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk mycket finhackat citrongräs
  • 2 msk krossade osaltade rostade jordnötter
  • 1 msk hackad färsk koriander
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Lägg nudlarna i en skål, häll över hett vatten så att det täcker och låt dra i 15-20 minuter eller tills nudlarna känns mjuka. Häll av vattnet och klipp nudlarna i 5 cm långa bitar.
    2. Lägg köttfärs och 2 finhackade lökar och 1 msk av fisksåsen i en stor skål, krydda med peppar efter smak och blanda väl. Täck med plastfolie och låt den stå i kylen så länge.
    3. Värm hälften av oljan i en stor kastrull. Lägg ner ris och ingefära och fräs på svag värme under ständig omrörning i 1 minut. Häll i vattnet och och öka till medelstark värme och koka upp. Lägg på lock så att kastrullen delvis täcks, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter, tills riset är mjukt. Blanda ner farinsocker och resten av fisksåsen och salta efter smak.
    4. Värm resten av oljan i en liten stekpanna. Lägg ner vitlök och citrongräs och fräs under oavbruten omrörning på svag värme eller medelstark värme i 1 minut. Blanda ner vitlöksfräset i riskastrullen tillsammans med nudlarna och köttfärssmeten. Koka upp igen under oavbruten omrörning och finfördela färsen med en träsked. Häll upp soppan i portionsskålar och strö över jordnötter, salladslök och koriander och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben