Att äta nykokta mjälla sparrisar med kokt potatis, stekt kassler och hollandaisesås är nog bland det godaste som finns.
Ingredienser
Ett knippe färsk sparris, , vit eller grön
pressad citron
1-2 msk socker
en klick smör
salt, 2 tsk per liter vatten
vatten
Instruktioner
Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen, där "fjällen" slutar. Se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite i nedre delen om den är torr och träig. Grön sparris behöver oftast inte skalas, bara om den verkar grov.
Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, sockret och en klick smör eller olja. Låt sparrisen sjuda (inte koka) i 10 -15 minuter för vit sparris och 5–10 minuter för grön sparris, beroende på vilket tuggmotstånd som önskas. Bästa sättet att känna om den är färdigkokt är att ta upp en sparris, skära av en liten bit och smaka om den är färdig eller ej.
Skall sparrisen sparas till senare tillfälle bör den kylas ner så fort som möjligt och sedan förvaras i sitt spad. Kokt sparris håller sig fräsch i kylskåp upp till en vecka.
Toppen Jag har aldrig kokat sparris så detta är perfekt för mig.
Tack för tipset!