Denna dessert innehållar allt man inte skall äta men är ljuvligt god. Den låter lite jobbig att göra men är egentligen lätt och den blir både god och extra festlig.
Ingredienser
Till kolasåsen
3 dl socker
50 g smör
2,5 dl grädde
Till smörkrisp
125 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 st äpplen
Instruktioner
Kolasåsen:
Smält sockret i en kastrull, rör ned smöret och häll på grädden - låt koka ihop till lagom konsistens, tag av kastrullen från spisen
Smörkrisp:
Smält smöret i en kastrull och ta av den från spisen.
tillsätt socker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör till en jämn smet/deg.
Platta ut degen på ett bakpapper på en plåt till ca 1 cm tjocklek.
Grädda i 150 grader tills den börjar bli gyllenbrun.
Ta ut och låt kallna
Skär ca 1 cm-tjocka klyftor av äpplena, kärna ur.
Fräs hastigt äppleklyftorna i lite smör
Häll på kolan och låt "bubbla" ca 5-10 sekunder
Lägg upp 5-6 klyftor på en serveringstallrik (i en pyramid). Ringla lite kolasås runt. Krossa och strö smörkrispet ovanpå.