Kolabrownie med salta kringlor

Serverar: 40 portioner

Brownie de luxe! Med en botten av smul på salta pinnar och täckt med seg kola. Wow!

Ingredienser

  • 125 g salta pinnar eller kringlor
  • 75 g smält smör
  • 2 tsk socker
  • Brownie
  • 400 g mörk choklad, 70%
  • 175 g smör
  • 5 ägg
  • 4½ dl brun farinströ
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl vetemjöl, 90 g
  • Kolatäcke
  • 50 g smör
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl vispgrädde
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 2 tsk flingsalt
  • Garnering
  • Salta kringlor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Börja med bottnen. Mixa salta pinnar eller kringlor, smör och socker i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25x30 cm. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
    3. Brownie: Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa ägg, farinströ, vaniljpulver och salt pösigt med en elvisp. Tillsätt chokladsmöret under omrörning. Sikta ner mjölet i omgångar. Rör till en jämn smet.
    4. Häll chokladsmeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna.
    5. Kolatäcke: Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 120 grader. Rör då och då.
    6. Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager. Strö över flingsalt. Låt svalna i kylen. Ta ut minst 1 timme före servering. Skär brownien i 40 små bitar. Dekorera med salta kringlor.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    20
    1
    5
    30 min
    25-30
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben