Kolatårta med röda vinbär

Serverar: 10 portioner

Söt dessert efter salta kräftor är vad alla längtar efter – bjud på denna tårta så får ni se.

Ingredienser

  • 1,5 dl sötmandel
  • 1,5 st potatisar, kokta, kalla
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • Glasyr
  • 1,5 dl mellangrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • Garnering
  • 1 l röda vinbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln i mandelkvarn. Skala och finriv potatisen.
    2. Rör smör och socker poröst. Blanda ner 1 ägg i taget. Tillsätt mandeln och potatisen. Häll smeten i en rund smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp och får kallna på galler.
    3. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka kraftigt utan lock tills den börjar tjockna, 10–15 min. Låt glasyren kallna och bred den sedan över kakan.
    4. Dekorera kakan med röda vinbär och ev krasseblomma.
    5. Tips! Använd en kakform med släpplätt-beläggning och löstagbar botten. Då behöver du inte bröa formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben