Kombi-lax på grillen

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Detta gjorde jag idag på grillen, med mycket grovt salt och rökspån så blev den grillade laxen både rimmad och rökt liksom... Dvs en kombo av olika tillagningsmetoder som gör att smaken blev helt kanon!

Ingredienser

  • 1 hel laxöring, ca 1,5 kg, eller liknande fisk
  • 1-2 dl grovt salt
  • ½-1 dl hackad dill
  • 1 citron, helst ekologisk
  • 1 salladslök
  • vitpeppar
  • vitlökspulver
  • Liquid smoke extrakt
  • Rökspån Hickory
  • Instruktioner

    1. Hickoryspån - läggs i blöt. Grillen förbereds och tänds. Obs du ska ha en grill med lock och bara glöd på halva grillen - indirekt grillning.
    2. Skölj och torka av den urtagna fisken. Lägg fisken i en folieform som du kan ha på grillen och som du bottnat med grovsalt. Fisken läggs i folieformen, inuti firren mera salt, dill och tjocka skivor citron, så mkt du får plats med. Även skivad salladslök inuti fisken.
    3. På fiskens ovansida - skär några skåror, där du gnider in salt och vitlökspulver, peppar, droppar citron och liquid smoke över - gnid in - var inte rädd att använda handen och liksom massera in smakerna.
    4. När glöden ser bra ut på grillen, sätt formen på den delen av grillen där du inte har så mkt glöd. På den andra delen - där har du på det blötlagda spånet. På med locket! Obs öppna spjäll både uppe och nere!
    5. Låt grilla under lock ca 30 minuter, du kan öppna locket och kolla /vädra litet några ggr. Stäng spjällen helt och låt ev fisken gå ngn minut på eftervärme och i bara rök.
    6. Servera med kokt potatis och en god kall sås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben