Krämfyllda squashblommor med bärsås.
En riktigt modern, sommarfräsch och fräsig efterrätt skapad av Chef John Torode (domare och programledare i Masterchef UK).
Ingredienser
Saffranskryddad vaniljkräm
250 ml mjölk 3%
4 äggulor
60 g socker
20 g majsmjöl
20 g vetemjöl
½ vaniljstång
25 g rostade pistagenötter
1 kuvert saffran
Kanel- och sockerblandad mix att pudras på som finish
Sås
100 g socker
½ granatäpple
50 ml Grand Marnier
50 ml vanligt vatten
1 tsk rosvatten
75 g hallon, gärna färska
Frityrsmet
1 krm salt
20 g socker
50 g vetemjöl
50 g majsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 ägg
150 ml kolsyrat bordsvatten
Frityrolja
Instruktioner
- Börja med att rosta saffranet i en kastrull precis så att den börjar släppa på aromen.
Dela på vaniljstången och skrapa med knivspetsen längs vaniljstångens insida och lägg det i kastrullen tillsammans med vaniljstången och saffranet. Häll sedan i mjölken (alternativt 200 ml mjölk och 50 ml vispgrädde).
- Medan det står och småputtrar, blanda ner äggulor, socker och mjöl i en separat skål. För att enklare vispa till en jämn och fin smet, börja med att vispa ihop äggulorna och sockret, sen i med mjölet. Häll nu den upphettade mjölkblandningen på äggkrämen medan du rör om hela tiden. När det är ihopblandat, häll tillbaka vätskan i kastrullen och fortsätt rör om tills den tjocknat och blivit jämn och fin. OBS! Gör aldrig tvärtom, dvs, häll aldrig äggkrämen i den varma mjölken då får ni bara äggröra!
- Fyll en sprits med vaniljkrämen för att sedan fylla squashblommorna till hälften. Det är bra om man har en sprits med ett plastmunstycke för att lättare kunna fylla och hantera squashblommorna. Sleva in några krossade pistaschnötter. Fyll sedan på med mera kräm för att hålla nötmixen på plats. Vrid till sist toppen av blomman så att den försluts.
- Nu till såsen! Blanda ner sockret, vattnet, fröna och fruktsaften från granatäpplet i en liten kastrull och hetta upp tills sockret har lösts upp. Sila såsen och tillsätt Grand Marnier, rosvattnet och hallonen. Rosvatten hittar du i en välsorterad mellanösternaffär. Låt såsen koka upp, reducera tills det har blivit en härlig, såsig konsistens. Flytta kastrullen från plattan. Låt svalna.
- Friteringsdags!
Obs!! Var alltid försiktig när ni handskas med het olja!!
- Börja med att hälla i alla torra ingredienser i en skål. Vispa först ner ägget påföljt av det kolsyrade vattnet. Pudra squashblommorna med majsmjöl så att frityrsmeten fastnar bättre. Fritera sedan blommorna tills de blivit gyllenbruna. Rulla sedan blommorna i eller pudra på med kanel- och sockerblandningen. Sleva upp 2-4 msk sås på en desserttallrik, räkna med 2 blommor per portion. Servera gärna med kaffe.
- Buon Appetito!!
Liknande recept
Kommentarer (0)