Krämig gratäng med fläskfilé

Serverar: 6 portioner

Helstekt fläskfilé kryddad med citron, rosmarin och vitlök bjuds här tillsammans med en jordärtskocksgratäng.

Ingredienser

  • Ca 1,2 kg fläskfilé
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • ½ citron, rivet skal
  • 1 msk färsk rosmarin, hackade barr
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk smör
  • Jordärtskocksgratäng
  • 1 kg mjölig potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 1 palsternacka
  • 1 purjolök
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 2 msk smör
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 2 ½ dl lagrad ost, riven
  • Dekoration
  • Strimlat citronskal
  • Rosmarin kvistar
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175º och 225º
    2. Gör först gratängen och värm den i ugnen före serveringen.
    3. Skölj, skala och skiva potatis och rotfrukter. Ansa och skiva purjolöken. Varva det i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.
    4. Lägg några små bitar smör ovanpå. Häll över grädden och grädda gratängen på näst nedersta falsen i 225º, ca 40 minuter.
    5. Ta ut gratängen efter 30 minuter och strö över osten. Fortsätt och grädda den tills den får fin färg.
    6. Putsa fläskfiléerna och gnid in dem med salt, peppar, citronskal, rosmarin och vitlök.
    7. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form och stek dem i 175º, tills innertemperaturen är 65-70º, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter, innan det skärs upp i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på den varma gratängen. Dekorera med strimlat citronskal och rosmarinkvistar. Servera med sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben