Kryddost- och kantarellpaj
Denna läckra paj med svamp- och räkfyllning för tankarna till augusti och kräftskivan. Men det går lika bra att servera den året runt, gärna med en grönsallad.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
200 g kryddost med kumminsmak
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Tillbehör
600 g färska kantareller
Ca 2 msk smör
½ rödlök
200 g skalade kräftor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Hacka snabbt samman mjöl, smör och vatten till en smulig massa och arbeta samman till en deg, eller kör alla ingredienserna i en matberedare med kniven isatt.
- Smöra och mjöla en pajform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
- Tryck eller kavla ut pajdegen jämnt i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in pajformen i frysen i minst 10 minuter. Förgrädda sedan pajskalet 10 minuter.
- Sänk ugnen till 150 grader. Riv osten grovt och blanda med ägg, crème fraiche och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
- Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 50 minuter. Ansa kantarellerna och stek dem i smöret tills nästan all vätska kokat in. Hacka löken fint och blanda med kräftstjärtar och stekta kantareller.
- Fördela kantarellblandningen över ostpajen eller servera den i en skål vid sidan av och låt gästerna själva förse sig. Servera gärna pajen med en fräsch grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)