Kryddost- och kantarellpaj

Serverar: 8 portioner

Denna läckra paj med svamp- och räkfyllning för tankarna till augusti och kräftskivan. Men det går lika bra att servera den året runt, gärna med en grönsallad.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 200 g kryddost med kumminsmak
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Tillbehör
  • 600 g färska kantareller
  • Ca 2 msk smör
  • ½ rödlök
  • 200 g skalade kräftor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka snabbt samman mjöl, smör och vatten till en smulig massa och arbeta samman till en deg, eller kör alla ingredienserna i en matberedare med kniven isatt.
    2. Smöra och mjöla en pajform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
    3. Tryck eller kavla ut pajdegen jämnt i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in pajformen i frysen i minst 10 minuter. Förgrädda sedan pajskalet 10 minuter.
    4. Sänk ugnen till 150 grader. Riv osten grovt och blanda med ägg, crème fraiche och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
    5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 50 minuter. Ansa kantarellerna och stek dem i smöret tills nästan all vätska kokat in. Hacka löken fint och blanda med kräftstjärtar och stekta kantareller.
    6. Fördela kantarellblandningen över ostpajen eller servera den i en skål vid sidan av och låt gästerna själva förse sig. Servera gärna pajen med en fräsch grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben