Kungsbryggans jordgubbskaka

Serverar: 8-10 portioner

Det här är sommarens favorittårta, som går lätt att baka. Kaka med fyllning, allt i ett. Bjud extra jordgubbar till - för jordgubbar är väl ingenting man kan få för mycket av?

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • Saft av 1 apelsin
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 100 g jordgubbar
  • Till garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • Ev 1 msk florsocker
  • 12-15 jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Rör matfett och socker poröst. Rör i ägget. Riv skalet på apelsinen och spara det till fyllningen. Dela apelsinen och pressa ur saften. Rör i apelsinsaften och de båda mjölsorterna, blandade med bakpulver. Bred ut smeten i en rund, smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i 200° ca 12 minuter på första falsen nedifrån.
    2. Blanda under tiden ihop crème fraiche, ägg, socker och apelsinskal. Skiva jordgubbarna.
    3. Ta ut kakan och häll försiktigt på fyllningen. Lägg på jordgubbarna, sätt in formen i ugnen igen och grädda ytterligare 30-40 minuter. Låt kakan kallna.
    4. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den runt kanten. Garnera med jordgubbar och sikta ev över litet florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben