Kungsbryggans jordgubbskaka
Det här är sommarens favorittårta, som går lätt att baka. Kaka med fyllning, allt i ett. Bjud extra jordgubbar till - för jordgubbar är väl ingenting man kan få för mycket av?
Ingredienser
150 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
Saft av 1 apelsin
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
Fyllning
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 dl socker
Rivet skal av 1 apelsin
100 g jordgubbar
Till garnering
2 dl vispgrädde
Ev 1 msk florsocker
12-15 jordgubbar
Instruktioner
- Rör matfett och socker poröst. Rör i ägget. Riv skalet på apelsinen och spara det till fyllningen. Dela apelsinen och pressa ur saften. Rör i apelsinsaften och de båda mjölsorterna, blandade med bakpulver. Bred ut smeten i en rund, smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i 200° ca 12 minuter på första falsen nedifrån.
- Blanda under tiden ihop crème fraiche, ägg, socker och apelsinskal. Skiva jordgubbarna.
- Ta ut kakan och häll försiktigt på fyllningen. Lägg på jordgubbarna, sätt in formen i ugnen igen och grädda ytterligare 30-40 minuter. Låt kakan kallna.
- Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den runt kanten. Garnera med jordgubbar och sikta ev över litet florsocker.
Liknande recept
Kommentarer (0)