Kyckling och currysås med äpplen och banan

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Den överlägset godaste currysåsen som jag gjort och dessutom får vi en mycket bra buljong över att frysa in efteråt.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1½ kg (funkar även med kycklingfilé)
  • 1½ tsk salt/liter vatten
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 5 kvistar persilja
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Currysås
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • Rapsolja/olivolja
  • Smör
  • 2-4 msk curry
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong från kokningen
  • ½ tsk råsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och peppar
  • Banan
  • Instruktioner

    1. Lägg kycklingen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. TIllsätt salt, koka upp och skumma av.
    2. Skölj och skär purjolöken i bitar. Skala och skär moroten i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad. Låt koka i 50-60 minuter.
    3. Ta upp kycklingen. Om du har en hel kyckling så skär bort allt kött och lägg sedan tillbaka skrovet i kastrullen. Koka 30 minuter till i buljongen. Sila sedan och koka ihop buljongen tills ca en tredjedel återstår.
    4. Skala och hacka lök och äpple till currysåsen. Fräs i olja och smör utan att det tar färg. Rör ned mjöl ochspäd med buljongen, lite i taget under vispning. Ha i råsocker, grädde och mjölk. Rör om och koka i 10 minuter. Sila sedan såsen, lägg tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Ha till sist i kycklingen i såsen och hetta upp så att det blir varmt.
    5. Servera med kokt ris och glöm för allt i världen inte att skiva lite banan och strö över. Det ger en sista lilla touchen som lyfter rätten ytterliggare.
    6. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben