Kycklingsouvlaki à la Nettan

Serverar: 4 portioner

Ett gott minne ifrån Karpathos. Kycklingspett som serveras med tzatziki och vitlöksbröd.

Ingredienser

  • Kycklingspett
  • Ca 1 kg kycklingfilé
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Curry
  • Paprikapulver
  • Grillspett
  • Tzatziki
  • Ca 15 cm gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl turkisk/grekisk yoghurt
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk svartpeppar
  • Ca 1 msk olivolja
  • Vitlöksbröd
  • Ett gott bröd eller baguett
  • 1 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk klippt persilja
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°
    2. Tzatzikin: Riv gurkan grovt. Lägg den i ett durkslag och strö över saltet. Låt det rinna av i ca 10 minuter. Blanda pressad vitlök, olivolja, yoghurt, citronsaft, svartpeppar i en skål. Blanda ner den avrunna gurkan. Låt stå kallt för att mogna.
    3. Kycklingspetten: Lägg grillspetten i blöt under tiden. Skär kycklingfiléerna i lämpliga bitar. Krydda med salt, svartpeppar, curry och paprikapulver. Bryn kycklingbitarna runt om.
    4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Trä kycklingbitarna på spetten och lägg på bakplåtspappret. Gräddas mitt i ugen ca 20-30 minuter.
    5. Vitlöksbröd: Skär brödet i skivor, ev på snedden. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda samman olivolja, pressad vitlök och klippt persilja. Pensla brödet med blandningen. Grädda i 225° ca 5 minuter.
    6. Serveras tillsammans med kokt ris toppat med morotsbitar. Sallad, tomatskivor och rödlök.
    7. Lycka till! Smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (9)

    Okänd 25 juni 2009

    Hej ros! Min älskling du är som en ros, diktade en gång Evert Taube. Det här receptet är precis så! En dröm. Vi har just suttit på vår balkong, med underbar utsikt, och avnjutit denna underbara måltid. Vi serverade inte ris som tillbehör, det blev råstekt färskpotatis i klyftor som kryddades med färsk timjan. Kycklingen, helt perfekt, smart att kalla det för souvlaki! Det här skulle gå hem på vilken restaurang som helst! Sommarsoliga hälsningar från: JanneG & Lillan PS: Du får en FEMMA som betyg!

    ornas 19 maj 2010

    Hur mycket olivolja man ska ha i tzatzikin?

    ros 19 maj 2010

    Ca 1 msk olivolja

    blund68 27 augusti 2010

    Jätte gott och dessutom enkelt att göra.

    tarzan-76 20 februari 2011

    Kanongott, perfekt bjudrätt!!

    ingbrittj 5 april 2011

    Tack för receptet! Jag har lagat din rätt några gånger och den är alltid omtyckt av gästerna.

    Mammamu9 22 oktober 2012

    Tack för ett mycket omtyckt recept hos både stora och små. Hos oss äter vi spetten utan ris eftersom bröd och sallad räcker. Kycklingen marinerar jag innan så den blir extra saftig. Du får en femma av oss.

    Miss_Moa97 3 november 2012

    Detta var lätt o enkelt att göra. Brorsan gillade att trä på kycklingen på spett så där fick man ju plus poäng. Skulle ge 6 poäng om det gick;)

    bjuranna 29 juni 2013

    Använde bara ditt recept på tsatziki och den var verkligen kanongod!! En femma för den! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben