Potatisgratäng à la Nettan

Serverar: 10 portioner

En krämig potatisgratäng, som kokas färdig på spisen. Den går att förbereda dagen innan för att värmas utan att behöv tillsätta extra vätska. Västerbottenosten och vitlöken sätter extra krydda på potatisgratängen. Med detta tillagningssätt får du en krämig och saftig potatisgratäng

Ingredienser

  • 2 kg potatis, King Edward
  • 1 stor gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 dl grädde
  • 6-8 dl mjölk
  • 5-6 tsk salt, Seltin
  • Ca 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 4-5 dl riven västerbottenost
  • Instruktioner

    1. Ugn 225°
    2. Skala och skiva potatisen (för hand). Skala och hacka den gula löken. Bryn löken lätt i en stekpanna.
    3. Lägg potatisen, löken, pressad vitlök, grädden, mjölken, salt, svartpeppar i en stor gryta.
    4. Koka gratängen färdig på spisen. Känn efter att potatisen är mjuk. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Späd ev med mer mjölk och grädde.
    5. Riv västerbottenosten grovt.
    6. Lägg över gratängen i en stor ugnsform eller långpanna. Strö över västerbottenosten.
    7. Sätt in i ugnen för att få färg och känn efter att potatisen är tillräckligt mjuk.
    8. Lycka till! Njut

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Starborg 7 juni 2011

    Lite mycket svartpeppar!!!!! :( 1 tsk tror jag räcker, men annars var den god :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben