Kycklingspett med smak av ingefära
Serveras med Jordnötssås som man kan förbereda långt i förväg.
Ingredienser
4-6 kycklingfiléer
Till marinaden
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk mald ingefära
3 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vegetabilisk olja
Till jordnötssåsen
4 tsk vegetabiilsk olja
100 g skalade färska jordnötter
½ medelstor lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk hackad chili
2 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
4 tsk citronsaft
3 3/4 dl hett vatten
Salt
Vitpeppar
Instruktioner
- Skär varje bröstfilé i sju tunna strimlor på diagonalen.
- Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål som rymmer kycklingstrimlorna.
- Tillsätt kycklingstrimlorna och blanda tills de blivit väl täckta av marinaden. Lägg över Gladpack och sätt in i kylen högst 12 timmar.
- Gör jordnötssåsen. Hetta upp oljan i stekpannan. Tillsätt jordnötterna och koka under ständig omrörning, 3-5 minuter, tills de är brynta. Tillsätt den skalade löken mot slutet.
- Lägg jordnötterna i matberedare tillsammans med vitlök, chili, ingefära, farinsocker, citronsaft och det heta vattnet.
- Mixa blandningen tills den får en jämn konsistens. Ett tips: Om det är svårt att få blandningen smidig, tillsätt lite varmt vatten.
- Slå upp såsen i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 2 minuter under ständig omrörning. Krydda efter smak. Ta bort från värmen och håll varm.
- Tänd grillen. Laga till kycklingen. Trä kycklingstrimlorna på pinnar så de liknar dragspelsveck. Ta tre strimlor per spett och vrid strimlorna en aning när de sätts fast. Träpinnar ska ligga i vatten ca 30 minuter före användning.
- Pensla grillgallren med olja. Lägg upp kycklingspetten på gallret. Tänk på att ha en eller några penslar nära grillen så att man lätt kan stryka på mera marinad under grillningen.
- Grilla kycklingspetten cirka 5-7 cm från glöden i 2-3 minuter på varje sida.
- Serveras med såsen och valfritt tillbehör.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Japanska matord
Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...