Lågtempad Middagsjansson med rotsaker.
Att blanda i olika rotsaker, i det här fallet, rotselleri, palsternacka och morot i en traditionell Janssons Frestelse blev till en mättande middagsjansson. Att grädda den i låg temperatur gör den extra krämig och god.
Ingredienser
1 kg mjölig potatis
400 g gul lök, (3 st.)
100 g rotselleri
100 g palsternacka
100 g morot
10 hela ansjovisar
6 msk rapsolja
4 msk smör
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk ansjovisspad
3 msk siktat ströbröd
Salt
Nymald vitpeppar
Instruktioner
- Skala och skär löken i inte allt för tunna skivor, stek den i 3 matskedar olja och 1 matsked smör, låt den få lite färg, salta och peppra lätt, lägg upp den på ett fat.
- Skala och strimla morot, selleri och palsternacka mycket fint och i långa strimlor, fräs dem hastigt, ca två till tre minuter, i 3 matskedar olja och 1 matsked smör, salta och peppra samt blanda ihop noga och lägg upp på ett fat.
- Skala och strimla potatisen, gärna lite grövre strimlor än vad man brukar ha till en vanlig Jansson, lägg dem i kallt vatten.
- Filéa ansjovisen.
- Smörj en gratängform med 1 matsked smör, det skall gå att få rum med tre lager potatis samt lök och rotsaker.
- Lägg en tredjedel av potatisen i botten av formen, ta hälften av löken och rotsakerna och fördela dem ovanpå potatisen, fördela 10 ansjovisfiléer i formen. Fortsätt med ytterligare en tredjedel av potatisen samt rotsaker och resten av ansjovisen, lägg dessa filéer så att de inte kommer mitt över de andra, avsluta med ett lager potatis.
- Häll över ansjovisspadet och en deciliter grädde, klicka över en matsked smör.
- Sätt in formen i 150 - 175° varm ugn, börja på den lägsta temperaturen, grädda i 30 minuter.
- Blanda resten av grädden med mjölken, ta ut formen efter 30 minuter och häll på gräddmjölken, strö över det siktade ströbrödet, höj temperaturen till 175° och grädda tills potatisen känns färdig även i mitten av formen. Tycker man att det blev för lite färg kan man öka på temperaturen till grill de sista minuterna före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (0)