Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Mysig middag med annorlunda marinering som serveras med sötpotatis.

Ingredienser

  • 600 g lammkotletter
  • 1 tsk lakritsgranulat
  • 1 msk vatten
  • 1 msk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 dl olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar från kvarn
  • Sötpotatis
  • 2 sötpotatisar
  • 1 vitlök, klyftor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe ramslök eller en bit purjolök
  • Salt
  • Rödvinsreduktion
  • 2 dl rödvin
  • 2½ msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 1 msk mörk köttfond
  • ½ tsk maizena
  • 1 tsk mjukt smör
  • Tillbehör
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • Instruktioner

    1. Rör ut lakritsgranulatet i vattnet. Blanda i soja, balsamvinäger och olivolja. Hacka vitlöken och rosmarinen grovt och blanda i.
    2. Lägg kötet i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt den. Lägg in i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden såsen och sötpotatisen.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Tvätta och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och vänd klyftorna i olivolja.
    5. Lägg på vitlöksklyftorna. Sätt in plåten i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och strö över salt. Fräs ramslöken eller strimlor av purjolöken lätt i lite olja och blanda med sötpotatisen.
    6. Bkanda rödvin i en kastrull tillsammans med balsamvinäger, honung och kött fond. Koka upp och koka ner tills hälften återstår. Red av med maizena utrört i lite kallt vatten och vispa i smöret.
    7. Ta ut köttet och häll av marinaden. Stek köttet i smör eller grilla på båda sidor ett par minuter, salta och peppra.
    8. Servera köttet med rödvinssåsen, sötpotatis, rostade vitlöksklyftor och yoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben