Lakritsrots och äppelsorbet med fänkålstopping

Serverar: 1 portioner

En riktigt uppiggande och spännande sorbet, dessutom får du i dig vitaminer på köpet!

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 1 msk mald lakritsrot
  • ½ tsk fänkåls- eller anisfrön, malda i mortel
  • 2 1/4 dl socker
  • 2 msk glykos eller honung
  • Ca 5 ½ dl äppelpuré (4-5 urkärnade och mixade gröna äpplen)
  • 2 msk pressad limesaft
  • Fänkålstopping
  • ½ fänkål
  • 1 grön äpple
  • Finrivet skal och saft från ½ citron
  • 1 msk flytande honung
  • Garnering
  • Färska örter tex. vild rölleka, timjan, oregano, mynta
  • Instruktioner

    1. Låt gelatinbladet ligga i blöt i en skål med kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp 1 dl vatten, lakritsrot, fänkålsfrön, socker och gelatinblad.
    2. Ta av kastrullen från plattan, plocka upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma sockerlagen. Rör om tills det har smält och låt lagen svalna.
    3. Blanda äppelpuré och limesaft i en bunke. Vispa ner sockerlagen och kör sedan alltsammans i en glassmaskin tills sorbeten har fått en fin konsistens, i 20-30 minuter.
    4. Hyvla fänkål och äpple tunt. Blanda med citronskal och saft samt honung.
    5. Lägg upp sorbeten i skålar, lägg fänkålstoppingen ovanpå och garnera med örter.
    6. Ska sorbeten inte serveras direkt kan den förvaras i frysen i en form täckt med lock eller plastfolie.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben