Lammstek med ugnsbakade grönsaker och rödvinssås

Tid: 2 timmar 30 minuter

En ljuvlig stek som späckas med vitlök, rosmarin och sardeller.

Ingredienser

  • 1 lammstek, ca 2 1/2 kg helst med ben
  • 6-8 vitlöksklyftor
  • 6-8 sardeller
  • 6-8 småkvistar rosmarin
  • 1 citron, saft av
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ugnsbakade grönsaker
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 1 stjälk bladselleri
  • 1 kvist timjan
  • 8-10 cocktailtomater
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • Rödvinssås
  • 2 ½ dl kalvbuljong
  • 2 ½ dl rödvin
  • 2 msk maizena
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör
  • 250 g haricot verts
  • 1 msk olivolja
  • 3-4 vitlöksklyftor, hackade
  • Salt
  • Peppar
  • Potatispuré eller pressad potatis
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Putsa steken.
    2. Stick 6-8 hål runtom steken med en vass kniv. Tryck ner fingret i varje hål och stick ner en vitlöksklyfta, en sardell och en rosmarinkvist i varje. Gnid in med citronsaften, salta och peppra rejält runtom. Lägg steken på en långpanna med skalade grönsaker skurna i bitar och kryddor runtom.
    3. Ställ in i 175 graders ugn och stek tills innertemperaturen är 67 grader. Stek lite till om du vill ha helt genomstekt kött. Koka upp buljong och vin under tiden och häll det i långpannan efter cirka 30 minuter av stektiden. Ta ut steken när den är klar och låt vila i cirka 15 minuter.
    4. Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp och red med lite maizena utrört i kallt vatten. Tillsätt grädde, salt och peppar.
    5. Koka bönorna i lättsaltat vatten ett par minuter. Häll av vattnet. Stek sedan bönorna i oljan i en het panna tills de börjar mjukna. Pressa över vitlök, salta och peppra.
    6. Skiva köttet tunt och servera med såsen, grönsakerna och potatispuré.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben