En klassisk lasagne
Ingredienser
12 plattor lasagneplattor
Köttfärssås
400 g nötfärs
4 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 liten bit morot finhackad
1 liten bit rotselleri finhackad
2 msk Ardita tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk Zeta Plommontomater (á 400 g), hackade
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
socker
svartpeppar
Ostsås
8 dl mjölk
4 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
4 msk vetemjöl
2 dl Zeta Storbit Parmigiano Reggiano 22 mån riven
salt
1 dl riven Zeta Storbit Parmigiano Reggiano 22 mån till gratinering
Instruktioner
- Stek nötfärs på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt.
Tillsätt sedan lök, vitlök, morot och selleri. Stek ytterligare 1 minut. Lägg i tomatpuré, vitt vin och tomater. Låt koka upp och lägg i buljongtärning, vatten och örter och låt puttra 45 minuter–1 timme under lock. Rör regelbundet och späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt, strösocker och svartpeppar.
- Värm mjölken i en kastrull. Värm olivoljan i en annan kastrull och vispa i mjölet. Häll på den varma mjölken under vispning och låt såsen koka några minuter. Dra såsen från värmen och rör i osten och smaka av med salt. Häll lite av ostsåsen i botten på en ugnssäker form. Lägg på ett lager lasagneplattor och sedan köttfärssås. Fortsätt varva sås, plattor och köttfärssås. Avsluta med plattor, ostsås och strö över rikligt med riven parmesanost.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 45 minuter, tills plattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Lasagne
En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...
Vegetarisk lasagne
Lasagne är en av de rätter som enklast kan göras i vegetariska variant...
Spaghetti med köttfärssås
Vad äter vi svenskar till vår spaghetti? Köttfärssåsen är i ohotad top...