Går jättebra att frysa och ta upp och tina de dagar man inte har tid att laga mat. Den blir lika god nygjord som fryst!
Ingredienser
Köttfärssås
1-2 gula lökar
1 msk margarin eller smör
300 g nötfärs
1 burk (ca 400g) krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 tsk basilika eller timjan
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
Peppar
Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk margarin eller smör
3 dl (ca 100g) riven ost
Salt
Instruktioner
- Köttfärssåsen:
Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och köttfärs under omrörning. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärning, kryddor och ev. pressad vitlök. Koka under lock på svag värme ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
- Ostsåsen:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Rör ner 2dl av osten och smaka av med salt.
Bred ut hälften av ostsåsen på ett ugnssäkert fat (ca 20x30cm). Varva plattor i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.
- Så långt kan lasagnen göras klar i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. Eller också kan den gratineras direkt.
Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen, varm lasagne i 225ºC 15-20 minuter, kall lasagne i 200ºC ca 30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Relaterade Artiklar
Lasagne
En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...
Vegetarisk lasagne
Lasagne är en av de rätter som enklast kan göras i vegetariska variant...
Spaghetti med köttfärssås
Vad äter vi svenskar till vår spaghetti? Köttfärssåsen är i ohotad top...
Underbart god lasagne! Gör alltid efter detta recept! =)
det står inte mycket pasta det ska vara till..
När jag gör lassagnen så brukar jag först lägga lite sås, sen 3 lassagneplattor, sås, köttfärs, 3 lassagneplattor, sås, köttfärs, lassagneplattor, sås & riven ost =) Alltså använder jag 9 st lassagneplattor