Lax- och räksoppa med avocadomousse

Serverar: 4 portioner

God fisk och skaldjurs soppa!

Ingredienser

  • 1 späd purjolök
  • 1 / 2 – 1 litet fänkålsstånd
  • 1 potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 förpackning saffran ( 1 / 2 g )
  • 1 liter vatten
  • 2-3 msk hummerfond eller 2 tärningar fiskbuljong
  • (salt)
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk finhackad dill
  • 300 – 400 g laxfilé
  • 250 g räkor med skal eller ca 100 g skalade
  • Avocado mousse
  • 1 avocado
  • 1 msk majonäs
  • 1 msk cremefraiche
  • salt och peppar
  • Instruktioner

    1. 1. Ansa, skölj och strimla purjo och fänkål. Skala och grovhacka potatisen. Fräs alltsammans i oljan några minuter tills grönsakerna mjuknar.
    2. 2. Tillsätt saffran. Häll på vatten. Smaksätt med hummerfond eller smula ner buljongtärningarna. Smaka av med lite salt om det behövs. (Ofta ger fond eller buljongtärning tillräckligt med sälta.) Peppra efter tycke och smak.
    3. 3. Koka soppan under lock, 15-30 minuter.
    4. 4. Dela och kärna ur avocadon. Gröpa ur den med en sked. Lägg alla ingredienserna till avocado moussen i en mixer, kör på hög hastighet till en slät massa. Smaka av med salt och peppar.
    5. 5. Skär skinn- och benfri laxfilé i bitar. Skala räkorna.
    6. 6. Lägg ner laxbitarna i soppan och sjud 4-5 minuter tills fisken är genomkokt. Blanda ner dillen.
    7. 7. Lägg till sist ner räkorna när ca 1 minut återstår. Räkorna bör inte koka för då blir de sega.
    8. 8. Bjud soppan i varma skålar eller tallrikar, med en klick avocadomousse och ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Gaen 29 april 2010

    En fantastiskt god soppa med massa smaker. Avokadomoussen kompliterade soppan jätte bra! Hade i palsternacka med för att få den ännu matigare. Underbart!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben