Lax- och spenatlasagne

Serverar: 4-6 portioner

Ny smak på lasagne med anisfrö!

Ingredienser

  • 10 torkade lasagneplattor
  • 500 g färsk laxfilé, utan skinn
  • 1 fänkål, (ca 300 g)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk anisfrö
  • 200 g färsk eller fryst spenat
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk torkad timjan
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 2 krm strösocker
  • 1 krm svartpeppar
  • Vit sås
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 3 msk Maizena majsstärkelse
  • 3 msk mjölk
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör
  • Parmesanost
  • Pumpakärnsvinägrett, (kan köpas färdig)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2-3 min. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
    3. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca ½ cm tjocka skivor. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben