Lax under krämig purjolök

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Lax i ugnen med superkrämig purjolökscreme, mmmm så gott !

Ingredienser

  • 4 laxfiléer utan skinn
  • 15 cm purjolök
  • 4 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
  • 4 msk skaldjursmjukost eller kräftmjukost
  • ½ -1 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 knivsudd kajennpeppar
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk margarin
  • 3 msk riven ost
  • Instruktioner

    Tina laxfiléerna om de varit frysta och sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform som laxfiléerna ryms i, salta och peppra på fisken och lägg i formen. Lägg 1 msk mjukost på varje fiskbit. Skiva purjon ganska tunt och fräs den i margarin på svag värme tills den är helt mjuk, häll över crème fraiche, buljongtärning och vitt vin, kajenn, salt och peppar. Låt koka upp på ganska svag värme. Rör hela tiden. Häll den goda purjocremen över laxen. Strö lite riven ost över och ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med nykokt potatis och en grönsallad med äpple och en god vinägrett.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ostanlid 31 januari 2011

    Ett väldigt gott recept vill jag tillägga!!! Jag hällde lite dill över laxen innan purjocremen hälldes på. Lagade potatismos och tillsatte ägg i moset. Spritsade fina mos-rosor runt laxen och strösslade riven parmesanost över hela anrättningen (istället för vanlig ost). Guuud, så gott och jag kommer att bjuda på detta till nästa fest! Tack!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben