Laxbakelse med avokado och äpple

Serverar: 6 portioner

Rökt lax i skivor fylls med avokadokräm smaksatt med äpple. Förbered och förvara i frysen.

Ingredienser

  • 100 g + 300 g kallrökt lax i skivor
  • 2 avokador
  • 4 msk crème fraiche
  • Rivet skal av ½ lime
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1 liten rödlök
  • ½ äpple, ca 75 g
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • Olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Sallad
  • 1 påse späda salladskott, 70g
  • ½ dl pinjenötter
  • ½ ask salladsärter, ca 75 g
  • 1½ msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • Instruktioner

    1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 100 g kallrökt lax.
    2. Blanda lök, äpple och lax med avokadonröran. Krydda med cayennepeppar och 2 krm salt. Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mittten av varje laxbotten.
    3. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell. Rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
    4. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden. Blanda 3 msk olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
    5. Ta fram de frysta rullarna 1-3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i 6 skivor när de tinat så pass mycket att de går att skära i.
    6. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt. Fördela sallad och salladsärter på 6 tallrikar. Lägg 2 laxbitar på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben