Laxfilé med gorgonzola och sherrysås

Serverar: 4 portioner

Använd med fördel färsk laxfilé

Ingredienser

  • 600 gr benfri laxfilé (gärna färsk)
  • 6-8 msk mild gorgonzola
  • 1 msk olivolja till pensling
  • 1/2 msk salt (jag brukar alltid ta Maldon havssalt)
  • Sherrysås
  • 1 dl halvsöt eller halvtorr sherry
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Dela filén i fyra bitar eller använd färdigskurna bitar. Gör ett snitt i varje bit med vass kniv och fyll med gorgonzolaost. Lägg bitarna i smord, eldfast form. Pensla med olja och salta. Grilla mitt i ugnen i 200 grader ca 10 min (något längre tillagningstid behövs om bitarna är tjocka).
    2. Sås: koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare ett par minuter. Lägg i dillen.
    3. Jag brukar servera ett eget recept till:
    4. 1 pkt sockerärter 0,5 dl olivolja 0,5 dl dill lite salt, gärna havssalt
    5. Koka sockerärterna, häll av vattnet och rör ner en halv dl olivolja, dill och salt. Blanda och servera till laxen och såsen tillsammans med kokt potatis, gärna färskpotatis.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (3)

    murte 29 augusti 2008

    Jag var så otroligt skeptisk när jag först såg receptet men detta har blivit min nya favoriträtt! OFÖRSKÄMT GOTT!!!

    camillab 22 oktober 2008

    Det här är är mitt och barnens favoritrecept! Hos oss kallas den Mormors lax eftersom det var hon som lagade det första gången.... Äter ofta såsen tillsammans med grillad snabbgravad (socker och salt) lax.

    Receptglad 16 oktober 2015

    Riktigt GOD laxrätt, framförallt såsen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben