Laxgratäng med koriander och chili

Serverar: 4 portioner

Laxgratängen är en utmärkt bjudrätt och receptet går bra att dubbla. Gratängen kan värmas strax före servering.

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé utan skinn och ben (á ca 150 g)
  • ½ tsk salt
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk sambal oelek
  • 2 tsk brun farin
  • 2 dl riven ost
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • 2½ dl mjölk
  • 1 knippe koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Mosa potatisen med elvisp och tillsätt smöret. Späd med mjölken och vispa till ett luftigt mos. Hacka korianden och blanda i moset tillsammans med salt och peppar.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Lägg laxskivorna i en ugnssäker form. Strö över saltet, Blanda crème fraiche med citronsaft, sambal oelek och farin. Bred blandningen över laxen.
    4. Klicka moset runt om laxen och strö osten över lax och mos. Tillaga miott i ugnen ca 20 min.
    5. Servera laxgratängen med en grön sallad

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Vxlhaxan 1 september 2008

    Provade detta recept i helgen och de va gott,. såsmaja som man är så dubblade jag mängden moja doch inte osten. Serverade även pressad potatis till istället för potatimos...Kan starkt rekomenderas

    aip 4 augusti 2014

    Gjorde bara lax utan mos, jättegott! Ska dubbla såsgojset nästa gång!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben