Laxlasagne med räkor och grönsaker

Serverar: 4 portioner

Laga lasagne av lax och räkor som omväxling till köttfärssåsen. Även barn brukar gilla den här milda, goda smaken. Receptet går utmärkt att dubblera. En krispig sallad smakar bra till.

Ingredienser

  • 200 g skalade räkor
  • 200 g lax
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 3 tomater
  • 10 lasagneplattor
  • ½ dl pesto
  • 1 dl riven ost
  • Tomatsås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • ½ krm socker
  • Vitvinssås
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm torkad dragon
  • 4 dl grädde
  • 4 dl vitt vin
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Tomatsås: Skala vitlöksklyftorna.
    2. Koka upp de krossade tomaterna och tomatpurén. Krydda med salt, peppar och socker. Pressa ner vitlöken. Låt puttra i 10 minuter.
    3. Vitvinssås: Skala och hacka schalottenlökarna fint. Fräs den i smör och låt mjölet fräsa med. Tillsätt dragonörten. Spä med grädde och vin och låt såsen sjuda i 5-10 minuter. Krydda med salt och peppar.
    4. Värm ugnen till 175°.
    5. Skala räkorna och hacka dem grovt. Skär laxen i strimlor. Skala och skiva löken. Skär paprikan i strimlor. Skiva tomaterna.
    6. Bottna en avlång brödform med en lasagneplatta. Lägg i 1/3 av lax och räkor, tomatsås och pesto. Strö över 1/3 av lök, paprika och tomat. Varva likadant i ytterligare två lager. Avsluta med en lasagneplatta, vitvinssås och riven ost.
    7. Gratinera lasagnen i ca 40 minuter eller tills den är mjuk rakt igenom och har fått fin färg.
    8. Tips! Byt ut lasagneplattorna mot gröna plattor och den färska laxen mot rökt. minska i så fall saltmängden i vitvinssåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    rolfwa 2 november 2011

    Tack för receptet det blev supergott Rolfwa

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben