Laxsoppa

Serverar: 4 portioner

Varför inte byta ut förrätten mot en soppa ibland! Laxsoppan toppad med dillgrädde har en fin och mild smak som gör sig lika bra på höst- som på vårmenyn.

Ingredienser

  • 750 g lax med skinn och ben , t . ex . stjärtbit
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 msk vetemjöl
  • Ca 1 dl tjock grädde
  • ½ dl hackad dill
  • Instruktioner

    1. Skölj laxfilén i kallt vatten.
    2. Häll vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt, vitpeppar, lagerblad och citronsaft. Koka 10 minuter under lock.
    3. Lägg i laxbiten och låt den sjuda 15 minuter på svag värme under lock.
    4. Ta upp laxbiten och sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
    5. Skala potatis, morötter, rotselleri och lök. Skär allt i bitar och lägg dem i buljongen. Koka grönsakerna mjuka, ca 10 minuter.
    6. Rör ut vetemjölet i ½ dl kallt vatten. Häll redningen i buljongen. Låt allt sjuda 3-4 minuter. Smaka av.
    7. Ta bort skinn och ben på laxen och dela fiskköttet i stora bitar.
    8. Vispa grädden tjock. Tillsätt dillen.
    9. Häll upp soppan i tallrikar. Tillsätt laxbitarna och toppa med dillgrädde.
    10. Om du vill ha en slätare, finare soppa kan du ta upp de kokta grönsakerna ur buljongen och köra dem i en mixer till puré. Tillsätt redningen i soppan och därefter grönsakspurén.

    Liknande recept

    4.5
    30 min
    2-4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben