Tobbes skånska laxsoppa

Serverar: 8-10 portioner

Skånsk soppa med lax samt paprika, lök, potatis, palsternacka, vitlök och grädde mm. En god, nyttig och matig laxsoppa.

Ingredienser

  • 500-600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • ca 700 g fast potatis
  • 200 g palsternacka
  • 1-1½ liter vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kruka citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den grovt. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna några minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
    2. Skala potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
    3. Tillsätt vatten så det precis täcker, buljongtärning, citron (saft och skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka upp.
    4. Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
    5. Ta grytan från värmen och tillsätt vispgrädde och finskuren citronmeliss. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.

    Liknande recept

    4.5
    30 min
    2-4
    2

    Kommentarer (5)

    Heisjo 20 februari 2009

    Jättegod!! Dock måste grytan koka ca 15min innan man lägger i laxen, annars kommer potatisen inte att bli mjuk. rekommenderas varmt!!

    asel72 1 april 2009

    Fantastiskt god! rekommenderas varmt :-)

    gds877 29 september 2009

    Smakar mycket gott.

    Prima 23 maj 2011

    Helt klart jättesmarrigt!! Barnen ville dock inte ens testa tyvärr... .(

    mattismadde 6 november 2011

    Mycket god:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben