Tobbes brödkanter

Serverar: 25-30 portioner

Bröd i fyrkanter, brödkanter... Osötat och fiberrikt, passar utmärkt som måltidsbröd...

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk riven/malen muskotnöt
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 4 dl kall kokt pressad potatis
  • 4 dl havregryn
  • 8-10 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Stöt fänkål i en mortel.
    2. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
    3. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
    4. Tillsätt potatis, havregryn, kummin, fänkål, salt och 7 dl av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du kan behöva tillsätta mer mjöl, gör det med 1 dl åt gången tills degen får rätt konsistens och släpper från bunkens kant.
    5. Låt jäsa under duk cirka 60 minuter.
    6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
    7. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut på mjölat bakbord till en fyrkantig kaka virka 1 centimeter tjock. Skär eller sporra ut fyrkantiga kakor cirka 8x12 centimeter stora och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
    8. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
    9. Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°. Spruta en fin vattendimma med en blomspruta i ugnen någon gång under gräddningen
    10. Ta ut och låt svalna på galler under duk. Servera som brytbröd till soppa eller gryta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben