Lenrimmad kycklingfilé med gräddsås

Serverar: 4 portioner

Fågel och ljust kött som ska stekas helt kan saltas genom rimning. Mer smak med mindre salt är det som gäller i framtidens kök. Servera denna rätt till kokt eller stekt potatis, blandad sallad och rödvinbärsgelé.

Ingredienser

  • 4 stora kycklingfiléer (ca 200 g/st)
  • Smör- och rapsolja
  • Vitpeppar
  • Till rimningslagen
  • 9½ dl vatten
  • ½ dl salt
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk grovt krossade vitpepparkorn
  • Till såsen
  • 2 dl vatten, eller hälften rödvin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 1 msk rödvinbärsgelé
  • 1½ tsk soja (ersätter salt)
  • Vitpeppar
  • 1 msk fint hackad färsk basilika
  • 1 msk majsstärkelse + lika mycket vatten
  • Instruktioner

    1. Vispa kallt vatten och salt i en bunke tills saltet löst sig helt. Lägg i lagerblad, krossad vitpeppar och kycklingfiléerna. Lägg ett lock överst, så att kycklingfiléerna stannar under ytan. Ställ kallt minst 2 timmar.
    2. Koka upp vatten (alt. vatten/rödvin), grädde och kycklingfond i en kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda sakta i minst 5 minuter.
    3. Smaka av med gelé, vitpeppar, soja och finhackad färsk basilika. Låt såsen dra på eftervärmen några minuter (basilikasmaken kommer bäst till sin rätt om de färska bladen inte kokas.)
    4. Ta upp och torka av kycklingfiléerna. Häll ut lagen. Stek filéerna i lika delar smör och rapsolja. Krydda med vitpeppar och vänd bitarna så att det blir vacker stekyta runt om och blir helt genomstekt. Lock på pannan skyndar på tillagningen som brukar ta 5-7 minuter. Klart!

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben