Serverar: 20-30 portioner
Tid: 1 timme 20 minuter
En hemlagad leverpastej bland julmaten imponerar på gästerna. Den tar lite tid men är inte svår att göra.
Sätt ugnen på 175 °C. Placera en långpanna till vattenbadet i ugnens nedre del. Skär levern, späcket och ansjovisfiléerna i bitar. Kör lever, späck och lök i matberedaren till en grovhackad massa. Lägg sedan i ansjovisfiléerna och kör ytterligare några sekunder. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och späd under kraftig vispning med mjölk och tillsätt fonden. Koka upp och sjud under vispning i 1 minut tills såsen tjocknar. Dra kastrullen av plattan och häll såsen i matberedaren med levermassan. Kör ihop till en finmalen färs med kryddorna, samt salt och peppar. Klä en avlång form med bacon och häll i levermassan. Sätt formen i det varma vattenbadet. Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka. Använd gärna en termometer, innertemperatur ska bli 70 °C. Pastejen ska inte vara rosa i mitten. Öka värmen till 250 °C eller grilla de sista minuterna, så att pastejen får brun yta.
Tapas
Tapas är Spaniens svar på italienarnas antipasti, men man äter ofta ta...