Leverpastej

Serverar: 20-30 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

En hemlagad leverpastej bland julmaten imponerar på gästerna. Den tar lite tid men är inte svår att göra.

Ingredienser

  • 500 g nötlever eller grislever
  • 100 g späck
  • 1 rödlök, skalad och finhackad
  • 3 ansjovisfiléer
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • ca 28 g köttfond
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • ½ tsk kryddpeppar, malen
  • ½ tsk grönpeppar, krossad
  • 1 tsk nejlika, malen
  • 1 tsk ingefära, malen
  • bacon, att klä in formen med
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 175 °C. Placera en långpanna till vattenbadet i ugnens nedre del. Skär levern, späcket och ansjovisfiléerna i bitar. Kör lever, späck och lök i matberedaren till en grovhackad massa. Lägg sedan i ansjovisfiléerna och kör ytterligare några sekunder. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och späd under kraftig vispning med mjölk och tillsätt fonden. Koka upp och sjud under vispning i 1 minut tills såsen tjocknar. Dra kastrullen av plattan och häll såsen i matberedaren med levermassan. Kör ihop till en finmalen färs med kryddorna, samt salt och peppar. Klä en avlång form med bacon och häll i levermassan. Sätt formen i det varma vattenbadet. Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka. Använd gärna en termometer, innertemperatur ska bli 70 °C. Pastejen ska inte vara rosa i mitten. Öka värmen till 250 °C eller grilla de sista minuterna, så att pastejen får brun yta.

    Liknande recept

    2
    1 h 40 min
    2

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Tapas
    Tapas är Spaniens svar på italienarnas antipasti, men man äter ofta ta...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben