Lingon- och marängpaj

Serverar: 12 portioner

Knaprig botten, sötsyrlig fyllning och söta marängtoppar. En paj som har det mesta och underbart vacker att bjuda på. Glutenfri och laktosfri.

Ingredienser

  • 4 dl mandelmjöl
  • 1½ dl rismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör i tärningar, eventuellt laktosfritt
  • 1 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 125 g smör, eventuellt laktosfritt
  • 1 msk maizena
  • 1 dl citrussaft, t ex av citron, apelsin och lime
  • Finrivet skal av 2 citrusfrukter
  • 3 ägg
  • ½ dl flytande honung
  • 2 dl frysta, tinade lingon, på pajen
  • Schweizisk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Lägg alla ingredienser till pajbottnen utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24-26 cm i diameter. Låt stå i frysen i 15 minuter. Förgrädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
    3. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
    4. Smält smöret till fyllningen. Rör ihop maizena med citrussaften. Vispa lätt ihop citrusblandningen med citrusskal, ägg och honung. Tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna till rumstemperatur. Strö lingonen över fyllningen.
    5. Rör äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills sockret smält ca 5 minuter. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den svalnat, 5-10 minuter. Spritsa marängen över pajen och bränn av med brännare till gyllene färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben