Lingon- och päronpajer med saffranssmulor

Serverar: 6 portioner

Lingon, päron och saffran i saftiga små portioner ger en härlig känsla av jul. Saffran är gott året runt, så pajerna smakar minst lika bra när höstens lingon och päron skördats som till adventsfikat.

Ingredienser

  • Smulor
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 liten nypa salt
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl socker
  • ½ kuvert saffran
  • Fyllning
  • 1 medelstort, fast päron
  • 150 g frysta lingon, 3 dl
  • 2 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Instruktioner

    1. Börja med smulorna. Mät upp mjöl och salt och tillsätt det kalla smöret, skuret i mindre bitar. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna. Stöt saffranet med litet av sockret och tillsätt det och resten av sockret till mjölblandningen. Nyp ihop till en smulig deg.
    2. Skala och kärna ur päronet och skär det i ganska små bitar. Blanda päronbitarna med lingon, socker och potatismjöl. Fördela hälften av saffranssmulorna i botten av 6 cocotte-formar eller andra ugnsfasta små skålar. Täck smulorna med bärblandningen och avsluta med resten av smulorna.
    3. Grädda formarna på en plåt i mitten av ugnen i 175° 25-30 minuter. Låt pajerna svalna litet och servera dem ljumma med vaniljglass eller en klick grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben