Lingongrottor med kolasås och lingongrädde

Serverar: 10 portioner

En härlig kombination av lingon och kolasås smaksatt med kanel.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk mald kanel
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 dl vit sirap
  • 1-2 tsk mald kanel
  • Lingongrädde
  • 1½ dl vispgrädde
  • ½ dl florsocker
  • 3 msk lingon, mosade
  • Eventuellt röd hushållsfärg
  • Garnering
  • 1 dl lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret och forma till en deg. Fördela degen i små smorda formar, veckade eller släta. Pudra kanel över dem. Grädda grottorna mitt i ugnen 10-15 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt dem svalna på ett galler.
    3. Vispa ihop ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt såsen koka kraftigt utan lock under omrörning ca 15 minuter eller tills den har blivit gyllenbrun. Låt den kallna.
    4. Fördela kolasåsen i skalen och garnera med lingon. Det går att förbereda hit och frysa in kakorna.
    5. Vispa ingredienserna till lingongrädden till en lagom tjock kräm. Servera grottorna med en klick lingongrädde på toppen eller servera den separat i en skål bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben